You are viewing an unstyled version of this page. Either your browser does not support Cascading Style Sheets (CSS) or CSS styling has been disabled.

EIRENE egyéb rádiók

Diszpécseri munkaállomások rádiója


Hálózatüzemeltető szolgálat készülékeiDiszpécseri munkaállomások rádiója


A vasútüzemben többféle irányítói funkció létezik: menetirányítók, felsővezetéki irányítók, stb., akik a mindennapi működés elengedhetetlen szereplői. Munkaállomásaikon a kommunikációs berendezések funkcionalitása, kialakítása és az EIRENE rendszerhez való illesztése a nemzeti vasúttársaság hatáskörébe tartozik. A specifikációk csak az EIRENE irányítói berendezésre vonatkozó követelményeket rögzítik, de nem zárják ki a helyi berendezésekkel való integrációt.
A főmenetirányítói berendezés kezelő és visszajelentő felülete az alábbi funkciók megvalósítását célozza:
  • bejövő hívások sorbaállítása, várakoztatása;
  • a hívássor megjelenítése az irányító felé, minden hívás mellett mutatva a funkcionális azonosítót és a hívás prioritását. A magas prioritású hívásokat a lista elején kell sorakoztatni;
  • lehetővé teszi, hogy az irányító választhasson a bejövő hívások listájából;
  • lehetővé teszi, hogy az irányító vasútüzemi vészhívást, nyilvános vészhívát vagy vasútüzemi prioritású hívást kezdeményezzen;
  • lehetővé teszi, hogy az irányító csoporthívást kezdeményezzen, befejezzen és kilépjen abból (vasútüzemi vészhívás, nyilvános vészhívás vagy vasútüzemi prioritás mellett);
  • lehetővé teszi szöveges üzenetek küldését és fogadását.

Balesetet követő vizsgálatok számára előírható az irányítói munkaállomáson zajló valamennyi beszéd és adathívás rögzítése. A bejövő hívás prioritásától függően a hívás automatikus fogadása is lehetséges.
A gyártók a felhasználói igényekhez való minél jobb alkalmazkodás érdekében párhuzamosan többféle berendezéssel jelennek meg a piacon. Legtöbbjük moduláris felépítésű, így könnyebben adaptálhatók a helyi nemzeti sajátosságok környezetébe.
A Frequentis moduláris felépítésű diszpécseri munkaállomása

A Frequentis diszpécseri termékcsaládjának néhány képviselője

1.  PP04 HiBrite® PowerPanel: 12.1 colos, 800x600 pixeles felbontású dinamikusan programozható TFT érintőképernyő.
2.  Dicora-P Softphone: EIRENE kompatibilis diszpécseri munkaállomás audio és GSM modullal, érintőképernyős monitorral és számítógéppel.
3.  cPOS04 Panel: 10.4 colos, LCD kijelzős, kézibeszélős kivitel.
4.  RTC Console: Windows PC alapú real-time konzol, érimtőképernyős LCD monitorral, beépített hangszóróval és mikrofonnal.
5.  GSM-R Terminal Dicora-S: EIRENE kompatibilis (hívás várakoztatás, prioritások, funkcionális címzés, sms, stb.), moduláris kialakítású, Ethernet csatlakozós kivitel. Támogatja a vezeték nélküli kapcsolatokat is. A munkaállomás jelszóval védhető, biztosítható annak távoli elérése, távdiagnosztikája. 12.1 colos érintőképernyős LCD kijelzővel rendelkezik.
6.  POS3025rugg: megerősített szerkezetű külsőtéren használható szett, 10.4 colos érintőképernyős LCD kijelzővel és két kézibeszélő csatlakozással.
7.  MODPOS2010: 24 gombos kezelőfelülettel rendelkező hordozható szett, beépített hangszóróval, hordkerettel.
8.  PP03E HiBrite® PowerPanel: 15 colos 1024x768-as felbontású TFT kijelzővel ellátott egység, 10/100Mbites Ethernet csatlakozással, PCMCIA-s memóriabővítési lehetőséggel, VGA kimenettel, Windows alapú szoftverrel.Hálózatüzemeltető szolgálat készülékei


Szintén a speciális mobilterminálok családjába tartozik a hálózatot üzemeltető, karbantartó és hibaelhárító szolgálat(ok) készülékei (TSMU - Test System Mobile Unit). Ezen speciális eszközökkel lehetővé válik a hálózati paraméterek helyszíni mérése, a QoS értékek felügyelete, de segítséget nyújtanak az esetleges hibák meghatározásában is. A velük szemben támasztott főbb követelmények a könnyű hordozhatóság, a funkciógazdag, de könnyen kezelhető működési környezet, és a szabadtéren történő használatból adódó terhelések, behatások elviselése.

A Rohde & Schwarz GSM-R mérésekre is alkalmas TSM egysége

Az egyszerű hálózatmérésekhez speciális mobilkészülékeket is találhatunk a gyártók portfóliójában. A Sagem alábbi képen látható mobil tesztelő készüléke (TMS - Test Mobile System) általános célú rádió alapú, de képes a cellainformációk, QoS és egyéb mérési eredmények és a GSM 1 réteg/3 réteg információk kijelzésére. Soros interfészen keresztül normál PC-hez csatlakoztatható.
Mobil tesztelő készülék

Szintén a mobilterminálok családjába tartozik az alább látható hordozható adatterminál.
Hordozható adatterminál (Sagem)

Lap teteje